Se alla

Birgitta Ohlsson: Feministiskt bistånd för fri abort

Tisdag 24 januari 2017

  • – Som väntat blev ett av Donalds Trumps första beslut som president att stoppa allt amerikanskt bistånd till organisationer som arbetar med abortfrågan genom att återinföra Global Gag-regeln. I dag står USA för nästan en tredjedel av det globala biståndet till mödrahälsa och uppemot hälften av dessa pengar till preventivmedel och rådgivning, säger Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson.

– Varje år genomförs i världen 22 miljoner farliga, olagliga och osäkra aborter. 47 000 av dem leder till döden för kvinnan. Med Trumps politik kommer fler kvinnor att dö. För oss liberaler är kvinnors rätt till säkra och lagliga aborter en mänsklig rättighet. En feministisk utrikespolitik prioriterar denna fråga i biståndsbudgeten, fortsätter Birgitta Ohlsson.

– Sveriges rödgröna regering måste nu agera:

1)    I den kommande biståndsbudgeten öronmärka mer pengar till sexuell- och reproduktiv hälsa.

2)    Bygga allianser med värderingsstyrda länder för att säkra verksamheten i FN-organ och internationella organisationer som arbetar med sexuell- och reproduktiv hälsa.

3)    Lyfta frågan i FN:s säkerhetsråd angående resolution 1820 om sexuellt våld kopplat till sexuell och reproduktiv hälsa.