Se alla

Liberal feminism

Fri att vara den du vill

Det är du som ska bestämma i ditt liv. Lära dig det du vill, välja ditt yrke, klä dig som du vill och älska den du vill. Du bestämmer över din kropp och har rätt att bli mött med respekt för den du är. Din lön, ditt jobb eller ditt föräldraskap ska inte bestämmas av ditt kön. Det är liberal feminism.

Rättvisestaty i koppar.

Mycket kvar att göra

Liberal feminism utgår från en enkel tanke: att varenda människa ska kunna styra sitt liv. Det har vi tagit strid för sedan liberaler slogs för kvinnors rösträtt. Vi är stolta över att Sverige har blivit ett av världens mest jämställda länder. Men fortfarande finns mycket kvar att göra – både på hemmaplan och i resten av världen.

100 år av liberal feminism

1921: Till sist vinner de liberala rösträttskämparna, och svenska kvinnor får äntligen rösta i alla val.
Idag: Kvinnors rättigheter hotas över hela världen. Kampen fortsätter för varje kvinnas frihet att leva, klä sig och älska som hon vill.

1938: Liberalare lagar om abort- och preventivmedel.
1963: Kvinnor får rätt att behålla sitt namn i äktenskapet.
Idag: Mitt ibland oss lever flickor och kvinnor under ofattbart förtryck i hederns namn. Hederskulturen måste bekämpas av både skolan, socialtjänsten och polisen. 

1970: Sambeskattningen mellan äkta makar avskaffas.
Idag: Fortfarande tjänar en kvinna nästan 4 miljoner kronor mindre än en man under sitt yrkesliv. Lönerna måste upp i kvinnodominerade yrken, t ex genom karriärtjänster och fler arbetsgivare. Och deltidsfällan måste skrotas. Cash is queen!

1973: Pappor får rätt att ta ut föräldraledighet.
1994: Liberal jämställdhetsminister inför pappamånad.
Idag: Fortsätt utveckla föräldraförsäkringen så att det blir lättare och mer självklart att dela lika. Det behövs fler kvinnor där pengarna finns och fler män där barnen är. 

2006: Liberal jämställdhetsminister. Resurserna till jämställdhetsarbete sexdubblas. En miljard kronor för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Idag: Nej till vänster i välfärden. Ett stopp för vinster skulle slå hårt mot företagare och anställda i den kvinnodominerade välfärdssektorn. Behåll valfriheten, och stryp inte de kvinnliga entreprenörerna.