Se alla
Bärsebäcksverket i dimma

Regeringen behöver ta tag i energipolitiken

Fredag 15 oktober 2021

Aldrig förr har svenska hushåll betalat så mycket för sin el som idag. Energianalytiker varnar nu för att elpriset kan komma att stiga ännu mer. De svenska hushållen behöver ställa in sig på elräkningar som är 30 till 40 procent dyrare än tidigare. En utveckling som kommer att bränna hål i många hushållsplånböcker. Vintern kommer att bli brutal, skriver Arman Teimouri och Louise Eklund i Dagens Industri.

Regeringens nedstängning av sydsvensk elproduktion är den största anledningen till prisskillnaderna mellan norra och södra Sverige. Detta gör södra delarna av landet helt beroende av att elen kan föras via ledningarna från de norra. Problemet är att ledningarnas kapacitet är begränsad. De söndra delarna tvingas importera el från Europa, som bland annat framställts genom användning av fossila bränslen.

I brist på en tydlig energipolitik ställer nu energibolagen Vattenfall och Örsted krav på att anslutningskostanden för havsbaserad vindkraft överförs till kunderna, annars stoppar de sina satsningar på energiproduktionen.

Vidare menar Teimouri och Eklund att energibolag försöker pressa fram en reaktion på detta sätt visar hur oförmögen regeringen är att ge en riktning för Sveriges energipolitik. Tron om att vindkraften kommer lösa elproblemen är naiv, vi kan inte garantera att det alltid blåser någon stans i landet. I september eldade Karlshamnsverket upp 140 000 olja i timmen på grund av elbristen. Vad är regeringens plan egentligen? De behöver ta tag i energipolitiken.

Läs hela artikeln här.