Se alla

Birgitta Ohlsson: Löfvén måste tala klarspråk med Iran

Tisdag 17 januari 2017

Den 11 – 12 februari reser statsminister Stefan Löfvén med en näringslivsdelegation till Iran. Iran är ett land utan yttrandefrihet, föreningsfrihet, rätt till rättvisa rättegångar och rätt till liv. Tortyr används flitigt, dödsstraffet likaså. Med anledning av det har Birgitta Ohlsson (L) ställt en fråga i riksdagen till statsministern om Iran kan betraktas som en diktatur.

– Jag förutsätter att statsministern tar upp frågor om mänskliga rättigheter under sina möten med den iranska regeringen. Jag är positiv till att Sverige och svenska företag har kontakter med Iran, men det innebär inte att vi ska vara otydliga med kritik av den iranska regeringens behandling av det iranska folket. Det säger Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.

– Iran är ett land där kvinnor behandlas som andra klassens medborgare i lagens mening. Företeelser som våld i hemmet, våldtäkt inom äktenskapet och barnäktenskap är inte kriminaliserade. Oavsett partifärg så bör en regering som kallar sig feministisk kraftigt markera mot den typen av strukturellt och statligt sanktionerat kvinnoförtyck.