Se alla

Sverige måste ta emot fler kvotflyktingar

Söndag 6 september 2015

Mitt framför våra ögon pågår en humanitär katastrof, människor förlorar sina liv under resan mot frihet. Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i vår värld. Hänsynslösa människosmugglare skor sig på människors utsatthet. Europa kan inte blunda längre, fler länder måste ta ansvar för flyktingkrisen i Europa.

Situationen är extraordinär, och jag har idag uppmanat statsminister Stefan Löfven att kalla till partiledarsamtal om flyktingsituationen. Det krävs en nationell samling kring flyktingkrisen, partierna måste samlas för att vara eniga och sätta press på länder i Europa. Liberalerna liberalernas utgångspunkt är att lyfta hur fler länder i Europa kan ta ett större ansvar för att hjälpa flyktingarna.

Vi måste också skapa fler lagliga vägar in i Europa och därmed slå undan benen för smugglarna. Liberalernas partistyrelse har därför i helgen beslutat om att Sverige bör öka antalet kvotflyktingar från cirka 1900 till 4000-5000. Det är viktigt att även länder som Sverige som redan tar ett stort ansvar gör ytterligare ansträngningar för att hjälpa mer. Min förhoppning är att med dessa överläggningar komma överens med övriga partier om att öka antalet kvotflyktingar.
Liberala hälsningar,

Jan Björklund