Se alla

Spurtmanifest – 10 vallöften du bara får med Liberalerna

Fredag 7 juni 2024

Idag presenterar vi vårt spurtmanifest som består av tio vallöften som bygger ett starkare Sverige genom ett fördjupat Europasamarbete. Läs samtliga vallöften här.

Möjliggör sänkt skatt för gröna företagare och på elbilar
Det borde vara självklart att Europas politiker inte ska ta ut höga skatter på det som är bra för klimatet. Flera av de skatteregler som styr EU:s inre marknad ställer tyvärr krav på att hålla höga skatter på den gröna industrin. 

Liberalerna vill möjliggöra för gröna företagare att betala en lägre bolagsskatt. Det skulle exempelvis kunna ske genom särskilda avdrag för gröna investeringar. På så sätt får gröna företag en konkurrensfördel.

Ett europeiskt swish kräver euro
EU har tagit fram nya regler för snabbare banköverföringar i euro. Ingen ska längre behöva vänta i dagar på banköverföringar – pengarna ska komma fram inom 10 sekunder. Men eftersom Sverige inte är med i euron så omfattas vi inte av detta.

Liberalerna vill att ett europeiskt swish ska byggas upp så att man enkelt kan dela notan med kompisen som är på besök från Berlin eller att betala på loppisen i Köpenhamn. Bara med euron kan vi få ett europeiskt swish!

Förbjud medlemskap i kriminella gäng i hela Europa
I Sverige håller vi på att införa lagstiftning som gör det straffbart att vara med i kriminella gäng – även om man inte utför brott. Liberalerna vill att alla medlemsländer i EU får en likadan lagstiftning. Det ska vara förbjudet att delta i eller ha samröre med kriminella organisationer i hela unionen. Om ett medlemsland stämplar ett gäng som en förbjuden kriminell organisation så ska det beslutet gälla i hela unionen.