Se alla

Kommentar till dagens regeringsombildning

Torsdag 27 juli 2017

Jag välkomnar statsminister Stefan Löfvens besked i dag att såväl infrastrukturminister Anna Johansson som inrikesminister Anders Ygeman nu lämnat regeringen. Det är uppenbart att de båda statsråden har brustit i sitt ansvarstagande när det gäller Transportstyrelsens allvarliga hantering av hemlig information.

Statsministern valde dock att behålla försvarsminister Peter Hultqvist i sin regering, vilket jag och övriga partiledare i alliansen har kritiserat. Vår kritik mot försvarsministern är densamma idag som igår. Liksom inrikesminister Anders Ygeman fick försvarsminister Peter Hultqvist information om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i början av 2016. Trots allvaret i situationen har Hultqvist inte agerat för att stoppa det som pågick. Han har inte fört vidare informationen till statsministern eller till ansvarig minister Anna Johansson och därmed har inte heller riksdagen fått information om den allvarliga situationen. Kritiken mot försvarsminister Peter Hultqvist är densamma som vi fört fram gentemot inrikesminister Anders Ygeman och som också Ygeman tagit ansvar för. Det rimliga är att även Hultqvist tar sitt ansvar. Därmed kvarstår vår begäran om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Däremot är det inte längre befogat att sammankalla riksdagen under sommaruppehållet då det nu handlar om ett, i stället för som tidigare tre, statsråd. Istället vill vi att frågan om misstroendeförklaring avgörs när riksdagen öppnar, om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning.

Liberala hälsningar,

Jan Björklund