Se alla

Fredrik Malms inlägg i riksdagens utrikespolitiska debatt

Onsdag 13 februari 2019

Under dagens utrikespolitiska debatt i riksdagen fokuserade Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson, på vikten av en liberal utrikespolitik där demokrati och mänskliga rättigheter står i fokus.

Han nämnde också frågan angående Sveriges ambassad i Israel. Frågan kommer under veckan att behandlas i riksdagen och Liberalerna har då landat i slutsatsen att Sverige – vid lämplig tidpunkt – bör flytta vår ambassad till Jerusalem.

Orsaken till detta är att Jerusalem är Israels huvudstad. Där finns landets parlament, regeringen och presidenten har sitt säte där och högsta domstolen likaså. Det är rimligt att Sverige, efter mer än 70 år av relationer och utbyte med Israel också har vår diplomatiska beskickning i landets huvudstad.

På samma sätt gäller givetvis att den dagen en palestinsk stat bildas, med östra Jerusalem som huvudstad så ska Sveriges ambassad för Palestina ligga där.

Vad som är en lämplig tidpunkt går inte att precisera i dagsläget. Fredsprocessen bör ta steg framåt och processen för en palestinsk stat komma längre innan det är aktuellt.