Se alla

Olle Wästberg har avlidit

Tisdag 10 oktober 2023

Vi har idag tagit emot det sorgliga beskedet att Olle Wästberg har gått bort efter en tids sjukdom. Våra tankar går till Olles hustru Inger, barn och barnbarn.

– In i det sista var Olle en varm, skarp och orädd förkämpe för de liberala idéerna. Han var engagerad för en levande demokrati, kampen mot främlingsfientlighet och antisemitism och inte minst solidariteten med Ukraina, som han vecka in och vecka ut manifesterade på Norrmalmstorg. Oavsett vart Olles livsresa tog honom, var Folkpartiet och Liberalerna nära. Jag är djupt tacksam för Olles liberala gärning. Sällan har en man gjort så stort avtryck, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson. 

Olle Wästberg föddes den 6 maj 1945 i Stockholm. I början av 60-talet gick Olle med i Folkpartiets ungdomsförbund där han så småningom träffade sin fru Inger. Han var riksdagsledamot 1976-82 och under den borgerliga regeringen på 90-talet statssekreterare i Finansdepartementet. Han ledde även Demokratiutredningen 2014-2016, en av de totalt tio statliga utredningar som Olle Wästberg medverkade i. År 2013 tilldelades han Karl Staaff-medaljen i guld för sina betydelsefulla insatser för liberalismen.

– I en tid där de liberala kärnvärdena hotas och polariseringen ökar har Olles oförtröttliga arbete och engagemang för att försvara och utveckla den svenska demokratin varit oerhört viktigt. Olle har varit aktiv i Sveriges liberala parti i närmare sex decennier och hans politiska livsgärning har gjort stora avtryck såväl inom vårt parti som i samhället i stort. Jag kommer att minnas Olle med värme och stor tacksamhet, säger Liberalernas partisekreterare Gulan Avci.

Vid sidan av sin politiska gärning var Olle Wästberg verksam som diplomat och publicist, bland annat som ledarskribent och chefredaktör för Expressen, styrelseordförande i Sveriges Radio, generalkonsul i New York och generaldirektör för Svenska Institutet.

Genom åren har många liberaler kommit i kontakt med Olle Wästberg genom hans nyhetsbrev där han delade med sig av alltifrån boktips till sina tankar om svensk och amerikansk politik. Han har skildrat sitt liv i memoarboken “I tidens skugga” och även skrivit boken “Den hotade demokratin: så kan den räddas i populismens tid”. 

Olle Wästberg lämnar efter sig sin hustru Inger, två barn och fem barnbarn.