Se alla

Nyhetsbrev från Jan Björklund: Mitt besked i partiledarfrågan

Onsdag 6 februari 2019

Idag har jag meddelat att jag inte ställer upp till omval som partiledare för Liberalerna vid landsmötet i höst. Jag har varit partiledare i tolv år och efter över ett decennium tycker jag att det är dags att lämna över till min efterträdare. Jag tror att det är viktigt med nytt syre i en organisation och vi har många kompetenta liberaler som kan axla det ansvaret. Jag lämnar beskedet nu för att jag vill att partiet ska få tid att mejsla fram en ny partiledare och för att ett nytt ledarskap ska ha gott om tid att förbereda en valseger 2022. Det är rätt beslut men såklart också med visst vemod i mitt liberala hjärta som jag gör detta. Att få vara partiledare för Sveriges liberala parti och få vara med och påverka samhällsutvecklingen känns som en ynnest.

Sverige står inför utmaningar; det handlar bland annat om jobb, integration och skola. Januariavtalet som vi slutit med regeringen och Centerpartiet är bra för Sverige och den innehåller mycket borgerlig politik. Nu ska vi se till att det vi kommit överens om blir verklighet.

Vi liberaler har också en annan mycket stor uppgift framför oss. Högernationalistiska vindar sveper över hela västvärlden och det blir en stor kraftmätning i Europaparlamentsvalet i maj. Jag ser mycket fram emot att leda partiet genom denna valrörelse. Europavalet kommer att bli ideologiskt och det har aldrig känts som ett viktigare val än denna gång. Vi börjar med fullt fokus på EP-valet redan nu, genom att träffas på partirådet nästa helg där vi ska anta Liberalernas Europaprogram. Sedan är det bara att börja dela flygblad, debattera och övertyga!