Se alla

Nu reformerar vi strandskyddet

Torsdag 7 december 2023

I Sverige ska människors liv inte inskränkas på grund av detaljregleringar som de flesta upplever som bisarra. Strandskyddet har under lång tid varit just en sådan reglering, som utvidgats till att omfatta mer än det som är strandskyddets grundläggande syfte – att skydda och värna värdefull natur. Det har gjort det särskilt svårt för personer, företag och kommuner som vill bygga i närheten av vatten, även när det handlar om små vattendrag, dammar och diken. Nu har de fyra samarbetspartierna enats om att reformera strandskyddet.

Situationen på bygg- och bostadsmarknaden är mycket utmanande: i 180 av landets 290 kommuner finns ett bostadsunderskott. Det behövs fler bostäder i hela landet, som möter människors behov och efterfrågan under livets olika skeenden. Att bygga i strandnära lägen är viktigt för utvecklingen av hela Sverige, inte minst för att öka attraktionen för ny bebyggelse på landsbygden.

Det skriver klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tillsammans med Andreas Carlson, Mattias Karlsson och Elisabeth Svantesson på SvD Debatt.