Se alla

Möt Maria Nilsson – riksdagsledamot för Göteborgs kommun

Torsdag 25 oktober 2018

Hej Maria! Du har ju just blivit invald som ny riksdagsledamot från Göteborg. Vem är du? Berätta lite om din bakgrund! 

Jag har ganska lång tid bakom mig i det vanliga yrkeslivet t.ex. inom statlig förvaltning (Forum för levande historia och Skolverket) och som konsult på ett mindre konsultföretag. Min yrkesbana började dock på en liten gräsrots-NGO i Ukraina där jag bodde i ett år efter universitet.

Jag är fortfarande engagerad i samma NGO som idag har projektmedel från SIDA och Svenska Institutet. Jag är uppvuxen i Värmland, läste i Lund och har sedan bott i Göteborg (om än ibland veckopendlat till Stockholm).

Varför är du liberal?
Jag har alltid röstat liberalt, i mitt första val handlade det om att jag uppfattade Liberalerna (eller dåvarande Folkpartiet ) som mest biståndsvänliga och det var den frågan som var viktigast för mig.

Medlem i Liberalerna blev jag först långt senare och aktiv blev jag inte förrän 2010. Liberalerna är det partiet som alltid varit den tydligaste rösten mot diktaturer oavsett om det har varit diktaturer från vänster -eller höger.

Vilka frågor vill du driva i riksdagen?
Jag är invald för Göteborg så förslag som bidrar till att göra Göteborg till en bättre och mer liberal stad för alla är viktigt. 

I övrigt vill jag  arbeta med utbildningsfrågor, jämställdhet och försvars –och säkerhetsfrågor samt självklart de frågor som ligger inom ramen för mitt utskott; arbetsmarknadsutskottet. 

 Vad ser du fram emot i ditt riksdagsarbete?
Jag tror att alla som sitter i riksdagen vill åstadkomma förändring så också jag. Det är också vad jag ser mest framemot. 

 Rekommendera en bok, film eller tv-serie!
Bok: Svetlana Aleksijevitj Bön för Tjernobyl
Tv-serie: The Americans