Se alla

Maria Arnholm jämställdhetspolitisk talesperson för Liberalerna

Onsdag 9 oktober 2019

Hej Maria, jämställdhetspolitisk talesperson för Liberalerna! För den som inte redan vet, vem är du?

Direktör och feminist sa Jan Björklund när han presenterade mig som ny jämställdhetsminister 2013. Efter 20 år i näringslivet kom jag då tillbaka till politiken. Nu är jag riksdagsledamot.

Varför engagerade du dig i politiken från första början?

Som tonåring förstod jag att det faktiskt var stor skillnad mellan vilken frihet och vilka möjligheter killar och tjejer fick. Bestämde mig för att jag var feminist. Liberalerna (som hette Folkpartiet då) var det enda parti som engagerade sig för jämställdhet. Då blev valet enkelt. Per Ahlmark som var partiledare då pratade om socialt ansvar utan socialism. Rätt in i min vedbod!

Vilka är de stora utmaningarna på jämställdhetsområdet?

Att den ekonomiska ojämställdheten mellan könen fortfarande är så stor. Det skiljer 3 miljoner mellan vad en man och en kvinna känner under ett arbetsliv. Sedan kommer pensionen på det! Att våld mot kvinnor och flickor fortsätter. Inte minst det som sker i hederns namn. Att svensk skola missar att ge en stor andel av pojkarna en bra utbildning. 25 % av 15-åriga pojkar kan inte läsa och förstå en vanlig text. Ur det växer utanförskap, machokultur och våld.

Hur ska du bidra till att göra Sverige till möjligheternas land?

Genom att konkret arbeta för att varje individ ska kunna forma sitt liv utan att hindras av fördomar, bakgrund eller könsroller.