Se alla

Liberalerna kallar Morgan Johansson till näringsutskottet om EU:s upphovsrättsdirektiv

Tisdag 26 februari 2019

På initiativ av Liberalerna kallade näringsutskottet idag justitieminister Morgan Johansson till utskottet. Liberalernas näringspolitiske talesperson Arman Teimouri har ombett Morgan Johansson att förklara varför regeringen godkänt EU:s upphovsrättsdirektiv.

Den 18 januari i år sade regeringen nej i förhandlingarna om EU:s upphovsrättsdirektiv. Förra veckan bytte regeringen fot och stödde en förändrad version av samma direktiv, utan att i förväg informera riksdagen. Syftet med det omstridda direktivet är att stoppa otillåten spridning av upphovsrättsskyddat material.

– Liberalerna är mycket kritiska till den version av EU:s upphovsrättsdirektiv som nu stöds av regeringen. Detta gäller särskilt artikel 11 och 13, som kommer att inskränka friheten på Internet och begränsa möjligheterna till kritik, satir och liknande.

– Bland annat Finland och Nederländerna röstade nej till direktivet och även Sverige har tidigare varit kritiskt. Att regeringen svänger i frågan utan att informera näringsutskottet är förvånande, säger Arman Teimouri. Nu måste Morgan Johansson förklara regeringens agerande.