Se alla

Johan Pehrsons landsmötestal

Lördag 18 november 2023

Det talade ordet gäller.

Den 7:e oktober plingar det till i familjen Kedems gruppchatt.

“Vi befinner oss i säkerhetsrummet. Vi kommer att klara oss”.

Det var det sista livstecknet. En timme senare mördades hela familjen. Två vuxna och tre små barn.

En brigad med Hamassoldater stormade byar och städer. Planen var noggrann och väl förberedd. De skulle mörda och tortera så många som möjligt.

De som inte mördades, fördes bort från sina hem. Bland de kidnappade finns både barn och Förintelseöverlevare. Som pappa blöder det i mig. Inget barn – varken i Israel eller Gaza – förtjänar att uppleva det helvete som nu utspelar sig.

Det är Hamas som startat detta krig och Israel har en skyldighet att försvara sig.
Och jag ser bara en väg till fred. Att terroristerna hissar vit flagg och lägger ned sina vapen.

Hamas hat når hela vägen till Sverige. Judiska församlingar varnar nu sina medlemmar från att bära Davidsstjärnan. Som om Europas mörkaste stund aldrig hänt!

Sverige måste agera starkt mot det öppna judehatet. Stärka säkerheten på judiska platser. Skydda judiskt liv med rättsstatens fulla kraft.

Låt oss även vara tydliga gentemot de som hyllar Hamas. Gentemot de partier och föreningar som idag inte klarar av att hålla rent i sina egna led.

NI ÄR EN SKAM.
ANTISEMITISM HAR INGEN PLATS I SVERIGE.
LIBERALER – VI SÄTTER GRÄNSEN MOT INTOLERANSEN.

Vänner,
Jag vill kort förflytta oss från den här kongresshallen i Linköping till en annan medelstor svensk stad. Ni kanske kan gissa vilken?

Hemma i Örebro har jag krattat löv i trädgården de senaste helgerna. Jag tänkte delge er några reflektioner från lövhögarna. Det är reflektioner kring modern liberalism och Liberalernas relevanta roll i svensk politik.

I valrörelsen talade vi återkommande om medelklassen – det vill jag fortsätta göra.

Vi har deras strävsamhet att tacka för det mesta. De som inte bara riktar blicken inåt mot det egna eller neråt mot mobilen. De som arbetar hårt. Vars skatter räcker till både LSS och kvinnojourer.

Dramatikern Lars Norén skildrar medelklasslivet när det är dålig stämning – ja ibland är det väl också det. Men för det mesta lever man ett hyggligt liv i mitten. Inte bara ekonomiskt.

I medelklassen finns också konsertbesökarna, bokslukarna och tränarna i fotbollslaget.

Och medelklassen behöver öppnas för fler. Jag pratar inte om klasspolitik för en viss grupp. Nej, jag pratar om att bildning, strävsamhet och skötsamhet krävs för att fullt ut kunna välja väg i livet.

Vi företräder den strävsamma medelklassen – och alla de som
arbetar för att bli en del av den.

Det är ingen nyhet att liberaler gillar det. Det är samma strävsamhet som i Kerstin Hesselgrens frisinne. Samma ansvar som Bertil Ohlin betonade i sin socialliberalism.

SAMMA IDEAL SOM BYGGT SVERIGE STARKT! SOM BYGGER SVERIGE FRITT!
EN LIBERALISM DÄR FRIHET OCH ANSVAR ALLTID GÅR HAND I HAND.

Som företagare vet jag att man aldrig kan leva på gamla meriter. En trädgård som inte tas omhand växer snart igen. Visserligen har Liberalerna en imponerande historia.

Vi har stått främst i ledet för HBTQI-personers rättigheter. Vi satte tidigt ljus på hedersförtrycket. Och vi var först med att kräva medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Listan kan göras lång – men det enda som räknas för ett parti som vill vara relevant är vad vi har att erbjuda medborgarna. I dag och i morgon.

Och politikens ”att göra-lista” är just nu lång. Vi ska inte rygga tillbaka för svåra samhällsproblem. Jag vill att vi istället lutar oss framåt. Och tar ansvar för framtiden.

Vi måste våga tänka nytt, ifrågasätta gamla sanningar och göra tuffa prioriteringar.

Med vår partisekreterare Gulan Avci som kapten ska vi kommande år utveckla liberala svar som håller bortom nästa val.

Men politik handlar också om att få saker gjort här och nu. Och vi får saker gjort.

Med fem ministrar i regeringen sätter vi liberal prägel på allt som går ut genom luckan. Inte utan att det ofta gnisslar till rejält. Men det är det värt. För Liberalernas skolpolitik, integrationspolitik och klimatpolitik blir nu regeringens politik.

Så sträck på er vänner!

Vi gräver där vi står och förhåller oss till parlamentariska realiteter. Alltid med den strävsamma medborgaren i fokus!

KALLA DET LIBERALISM MED MARKKONTAKT. JAG KALLAR DET FÖR UR- OCH SKURLIBERALISM.

NÄR DET BLIXTRAR. NÄR DET BLÅSER. NÄR DET
REGNAR.

LIBERALERNA BEHÖVS I ALLA VÄDER!

När mina barn hellre ville hoppa i lövhögarna än att göra läxan brukade jag försöka få fram ett tydligt budskap: Skolan först.

Vårt parti har alltid stått upp för kunskapsskolan. Inte bara för att rusta framtidens medborgare med glosor. Utan också för att skolan är demokratins lägereld – och en kraft mot intolerans.

Men tyvärr har inte alla partier stått upp för kunskapsskolan.

Under tiden det saknats liberala utbildningsministrar har skärmtiden ökat markant för de allra yngsta eleverna. Tvärtemot hjärnforskarnas rekommendationer.

Vi lägger nu om skolpolitiken. Vi går från skärm till pärm.

3 miljoner nya Lottaböcker når snart klassrummen. Så att fler barn ska upptäcka böckernas magi och plantera kunskapens frön i tankarnas trädgård.

Vi ska bli bättre på att hjälpa elever som har myror i brallan eller en V8 i bröstet. Med fler speciallärare. Återupprättad respekt för vuxna i klassrummet.

Och stopp för oseriösa friskoleprofitörer.

Med kraft och spets ska vi återupprätta kunskapsskolan. Där alla barn lär sig läsa, skriva och räkna.

FÖR OSS RÅDER DET INGET SNACK OM SAKEN. SKOLAN ÄR GRUNDEN FÖR DET MESTA – DÄRFÖR BEHÖVER SKOLAN OCKSÅ GÅ TILLBAKA TILL GRUNDERNA.

Som vi sår får vi skörda.

I en aktuell kontext brukar jag säga att det inte är många av gängens barnsoldater som planerar för en studentmössa. Än färre har en i garderoben.

Eller på annat vis, det finns ingen bättre rättspolitik än en avklarad skolgång.

Lägg därtill att alldeles för många barn växer upp i hem där föräldrarna varken arbetar eller talar svenska.

Det är en misslyckad integration, som i kombination med hög migration, varit en draksådd för vårt land.

Det besinningslösa våldet äter upp människors frihet och trygghet.

Men här är Liberalernas avtryck i regeringen tydligt. Vid sidan av skärpta straff och nya verktyg för polisen levererar vi förebyggande åtgärder som stryper gängens rekryteringsbas.

Ett starkare systemtänk tar nu form – där polis, skola och socialtjänst gemensamt sätter stopp för framtidens skjutningar.

Det innebär fler skolsociala team. En uppdatering av socialtjänstens grunder. Och att de bästa lärarna finns i de mest utsatta skolorna.

Vi arbetar för ett Sverige där ingen blir bortglömd.
UTAN OSS, BLIR DET BARA HÅRDA TAG.
UTAN OSS – BARA STRAFF.
LIBERALERNA ÄR LOVIKKAVANTEN I REGERINGEN!

Vänner,
Radhusen bredvid mig och Marie har en enorm lönn. När hösten närmar sig märker man att ens trädgård inte är isolerad från omvärlden.

Detsamma gäller Sverige. Vi lever med grannar som sköter sina trädgårdar på ett helt annat sätt än vi.

Den senaste tidens krig och konflikter har gjort det ännu tydligare. De nya axelmakterna, Iran, Ryssland och Kina hotar den liberala världsordningen.

Så som Putin gör i Ukraina. När han låter bomba tusentals skolor och ödelägger hela städer.

Men liberaler, våra blågula vänner står fortfarande heroiskt upp i kampen mot Putins mördarregim. De ger inte upp. Och det gör inte vi heller.

MED KARIN, ANNA-MARIA OCH RESTEN AV VÅRA FANTASTISKA KANDIDATER TRYCKER VI PÅ FÖR…

…FÖR MER VAPEN TILL FRIHETSKÄMPARNA! MER HJÄLP TILL DE UKRAINSKA FLYKTINGARNA! OCH FÖR UKRAINA IN I EU. DÄR DE HÖR HEMMA!

Samarbete behövs. Det vet ju vi. Nu är inte tiden för swexit eller andra bisarra förslag.

Titta bara på det brutala gängvåldet i Sverige som gått på export. Från soliga stränder runt Medelhavet beställs nya mord i gängkonflikterna här hemma.

De gängkriminella saknar helt gränser. Både moraliska och nationella. Därför måste lagens långa arm också nå bortom nationsgränser.

Liberalerna har en plan för inrättandet av en ny europeisk polisstyrka.

Poliser som jagar grovt kriminella ska inte stanna vid Öresundsbron.

Den nya polisstyrkan ska kunna agera över landsgränser med jurisdiktion i hela unionen.

Gängkriminella som sköter knarkhandeln i Sverige från stranden i Spanien ska inte känna sig trygga…

NEJ. DE SKA INTE VARA SÄKRA NÅGONSTANS.

NÄR PROBLEMEN ÄR GRÄNSÖVERSKRIDANDE, BEHÖVER LÖSNINGARNA OCKSÅ VARA DET.

Vänner!
Sverige är en del av Europa. Men det saknas en sista pusselbit för att vårt land fullt ut ska bli en del av den europeiska gemenskapen.

Ni vet nog vad jag fiskar efter. Vi saknar euron. Och vi behöver den nu.

För det är kris i valutafrågan. Det är dyrt att vara svensk idag. Och med en svag krona blir vi alla fattigare.

Fråga bara vad svenska folket tycker om att få semesterkassan uppäten. Eller småföretagen som kämpar med höga inköpspriser. För att inte tala om den ensamma mamman som behöver fylla kylskåpet.

Men euron är också en fråga om vår säkerhet, om vårt eget inflytande över framtiden. Och inta vår rättmätiga plats vid det stora bordet. Tillsammans med länder som Finland, Tyskland och Frankrike.

LIBERALER – DET ÄR DAGS ATT UPPGRADERA VÅRT MEDLEMSKAP I EU. FRÅN BAS TILL PREMIUM. SVERIGE BEHÖVER EURON. JETZT. PRONTO. GENAST!

Där hemma har jag lekt lite med ögonmåttet.

Kanske skulle det få plats en SMR-reaktor i trädgården. Modell extra kompakt. Eller vad tror klimatministern, kan Örebro vara intressant för en Rominareaktor?

Ja, det är nämligen så att klimatförändringarna inte stannar vid trädgårdsgränsen. Eller landsgränsen.

Vi har sedan länge insett att det inte räcker att se över vår egen bakgård i klimatutmaningen. Vänsterns klimatnationalism är som mycket annan nationalism – en kall och mörk återvändsgränd.

EU har enats om en stark plan för att klara klimatet. Ett historiskt åtgärdspaket som ska ta Europas utsläpp hela vägen till netto-noll.

Därför lägger vi nu om Sveriges klimatpolitik för att gå i takt med EUs. Och som rimmar med kraven som ställs av såväl klimatforskarna som familjerna vid köksborden.

För tro mig – medelklassen vill ställa om. De vill lämna vidare en välmående planet till sina barn och barnbarn.

Och Liberalerna är det enda partiet som med trovärdighet kan uppfylla detta löfte. Tack vare våra förhandlingsframgångar stå nu hela riksdagen bakom Sveriges ambitiösa klimatmål.

Vi river också hindren som står i vägen för ny kärnkraft. Och för alla andra energikällor.

Till skillnad från de partier som bara ser ett energislag — ser vi till att alla kraftslag ska kunna växa sig starka.

Ja, på bara ett år har vi godkänt mer havsbaserad vindkraft än vad Per Bolund gjorde under hela sin karriär.

DET ÄR EN ANSVARSFULL POLITIK
FÖR FÖRETAG.
FÖR FORSKARE.
OCH FÖR FAMILJER.
VI ÄR BORGERLIGHETENS GRÖNA RÖST.

Vänner,
Slagorden från ytterkanterna tenderar att vara svart-vita. Men vi vänder oss till den strävsamma, omtänksamma och eftertänksamma medborgaren.

Alla människor som förstår att de välståndsskapande krafterna måste stå i centrum för politiken. De som också har krav på att vi löser svåra samhällsproblem.

Det är den medelklass, de samhällsbyggare, som är och förblir Sveriges ryggrad. De som plötsligt står där i lekparken med en festis, går på alla föräldramöten och ser till att unga människor blir kloka vuxna.

Jag har sett dem själv genom mitt engagemang i fotbollsklubbar, gymnastikföreningar och scouter. De som välkomnar andra barn som inte alltid har fungerande föräldrar. De som tar ansvar för andra.

Samma morsor och farsor som går upp tidigt. Och som nattvandrar sent.

Kanske lite grått tycker någon. Men kanske det finaste som finns tycker jag.

VÄNNER.
LIBERALERNAS UPPDRAG ÄR NU ALLT DETTA.
ATT VINNA STÖD FÖR VAD VI TROR PÅ. MED ANSVAR
FÖR FRAMTIDEN. OCH MED BLICK PÅ FRIHETEN FÖR
FLER.

TACK!