Se alla

Hultqvist, är du rätt person för jobbet?

Tisdag 17 maj 2022

Som försvarsminister kommer Peter Hultqvist ha en central roll när Sverige etablerar sig i Nato-samarbetet. För att utföra den uppgiften på bästa sätt krävs både entusiasm och vilja. Har försvarsministern det? Det måste Hultqvist nu tydliggöra för det svenska folket. Det skriver Liberalernas partiledare Johan Pehrson och Allan Widman, försvarspolitisk talesperson idag på Aftonbladet debatt.

Alla som suttit med vid ett föreningsmöte vet att den medlem som surar och bromsar sällan gör varken sig själv eller föreningen en tjänst. Vemod och nostalgi som inställning i denna känsliga tid kommer inte tjäna Sverige väl. Frågetecken kring försvarsministerns inställning i detta avseende är tyvärr flera. Många har redan noterat försvarsministerns ultimativa löfte i höstas om att han aldrig skulle medverka till ett svenskt Nato-medlemskap. Ett nej som nu blivit ett ja. En sådan missbedömning av omvärlden är illa nog. Men det finns fler piruetter från Hultqvists sida.

Inte råd med medlemskap på halvfart

Sverige och Nato har nu inte råd med ett medlemskap på halvfart. Ska vi snabbt nå maximal säkerhet i vår del av världen krävs en välvilligt och piggt agerande. Därtill behöver Sverige en försvarsminister som orkar hålla emot vänsterut. Inte minst ifall regeringen är beroende av Natofientliga partier som Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Inför valet 2010 fick Vänsterpartiet in i det rödgröna valmanifestet att USA skulle dra tillbaka sina trupper från baser runt om i världen. Det hade varit en dröm för Putin och hans allierade. Vilka säkerhetspolitiska krav ska V och MP nu ha?

Vi Lliberaler välkomnar självklart omprövningen från Socialdemokraterna. Efter att verkligheten kommit ikapp har en stor majoritet av riksdagen ställt sig bakom en svensk Nato-ansökan. Ett beslut för fred och frihet i en mörk tid.

Det är hög tid för Sverige att bli medlem i den demokratiska världens försvarsallians. Både inför och i början av medlemskapet krävs en tydlig ledning. Har du viljan, kraften och entusiasmen att föra Sverige in i Nato, Peter Hultqvist?

Läs hela debattartikeln här.