Se alla

Förbjud partiers anonyma kommunikation på nätet

Fredag 17 maj 2024

De senaste dagarna har det uppmärksammats att Sverigedemokraterna driver anonyma konton på sociala medier som styrs av partiets kommunikationsavdelning. Några av dessa konton har agerat respektlöst och uttryckt sig nedsättande om meningsmotståndare i flera partier.

För Liberalerna är det viktigt att stävja denna utveckling. En öppen samhällsdebatt bygger på att det inte bara framgår tydligt vad som framförs utan det också är tydligt vem som står bakom ett budskap.

Liberalerna vill därför förbjuda partier från att använda anonyma trollkonton. Det är viktigt att medborgare vet vem som är avsändare. Anonyma konton ska partier inte syssla med. Som politiker ska vi stå för våra budskap.

Vi lägger nu fram förslag om att införa ett förbud mot att partier sprider politiska budskap och politisk reklam anonymt. Vi kommer att söka majoritet för att förbjuda det inom ramen för den parlamentariska kommitté som regeringen tillsatt som bland annat ska se över anonyma bidrag till partier.

I EU har man redan börjat reglera partier som betalar influencers för att göra politisk reklam. Även Sverige måste bli bättre på transparens och att värna medborgarnas förtroende för partierna och demokratin

Partier ska få göra politisk reklam och sprida budskap på sociala plattformar med hjälp av satir eller humor – men det måste vara tydligt att ett parti står bakom budskapet.

Liberalerna kommer därför att söka majoritet för ett förbud mot att partier sprider propaganda och gör reklam anonymt.

Läs hela artikeln i Expressen här.