Se alla

CHRISTER NYLANDER: En miljard i akut stöd till kulturen och idrotten

Fredag 20 mars 2020

Under fredagen presenterade Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet, och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) ett stöd på totalt en miljard kronor till kulturen och idrotten. Stödet är framförhandlat mellan Liberalerna, Centerpartiet och regeringspartierna.

Situationen med Coronaviruset har fått stora stora konsekvenser för kultur- och idrottssektorn precis som för samhället i stort. Sedan tidigare har offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med begränsats till att inte få ha över 500 deltagare. 

Likt tidigare krispaket för företag och jobb presenteras nu ett stöd på totalt en miljard kronor till kultur- och idrottssektorn. Idrottsrörelsen får 500 miljoner kronor och och kultursektorn även de 500 miljoner kronor. 

– Kultur- och idrottsrörelsen är viktiga samhällsbyggare i Sverige och det här är viktiga tillskott. Vi fortsätter bevaka situationen noga och vilka konsekvenser Coronaviruset får. Liberalerna är redo att göra än mer för att säkerställa att Sverige kommer fortsätta ha både en rik kultur och idrottssektor, säger Liberalernas Christer Nylander som även är ordförande i kulturutskottet. 

Inom idrottssektorn kommer Riksidrottsförbundet tilldelas 500 miljoner kronor som kommer fördela pengarna inom idrottsrörelsen. För kulturlivet kommer stödgivande myndigheter fördela pengarna till verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Men även mindre evenemang som påverkas av Folkhälsomyndighetens riktlinjer och allmänna beteendeförändringar får del av det akuta stödet.