Se alla

Vi måste stärka svenska försvaret och stödja Ukraina

Tisdag 22 februari 2022

I dag vaknade vi upp till en säkerhetspolitisk dystrare värld. Krig i Sveriges närområde kan inom timmar vara en realitet. Putin har återigen visat sitt förakt för den europeiska säkerhetsordningen.
Putin har erkänt de ryskstödda separatistregionerna Donetsk och Luhansk och skickar ”fredsbevarande” styrkor till området. I Donetsk har redan omärkta stridsvagnar siktats, vilket i praktiken innebär att de är ryska. Putins agerande är ett flagrant brott mot internationella lagar, ingångna avtal samt mot Ukrainas suveränitet.
Det är bra att Sverige och EU agerar samlat med handlingskraft. Det krävs hårda sanktioner mot Ryssland och det demokratiska Ukraina behöver, mer än någonsin, omvärldens stöd. Ett krig i Ukraina förvärrar säkerhetsläget i Östersjön ytterligare.
Därför vill vi snabbrusta Försvarsmakten, något som finansieras genom att ta 30 miljarder från beredskapsreserven. Med tanke på Putins alltmer aggressiva och oberäkneliga agerande måste Sverige ha ett robust försvar.
Liberalerna vill även att Sverige ger Ukraina ett blixtlån, medel som de kan använda där de behövs bäst för att öka sin motståndskraft. Det räcker inte med bidrag till Röda Korset.
Dessutom borde vi så snart som möjligt gå med i Nato – försvarsalliansen för västvärldens demokratier.