[email protected]

Politisk assistent
Caroline Rhawi
08–786 52 33
[email protected]

Press
Adam Alfredsson
070-298 67 90
[email protected]
0708-54 90 20 (Presstjänsten, ej SMS)

 

Press- och stabschef
Elin Boberg
08-786 47 38
[email protected]

Pressbilder

Det här är jag

Vid forsen i Viskan, där byggdes en textilfabrik som lade grunden till det lilla samhället Skene utanför Borås. Där föddes jag 1962. Nästan alla vuxna var textilarbetare; min pappa, våra grannar, min farbror, min moster och kusin.

Jag är en av arbetarklassens pojkar som trodde att drömmar bara slog in för andra. Ibland tänker jag på hur annorlunda livet hade kunnat bli för mig. Om jag inte hade haft lärare som hjälpte mig att se över den horisont som jag själv hade lärt mig att se. Jag fick insikten om att vägarna låg öppna även för mig.

Från Skene till Stockholm kom jag genom jobbet, i tolv år var jag officer i försvaret.

Jag är gift med Anette och vi har två söner som heter Jesper och Gustav. Energi får jag från mina barn. Jag tycker också om att resa, helst där värmen är, och att gå i skogen. Jag gillar att läsa deckare. Mitt favoritämne i skolan var historia och det intresset bär jag med mig än idag. Jag är inget vidare på att laga mat, men mina söner tycker att jag gör världens godaste våfflor, med recept från min norska mormor.

Därför är jag liberal

Jag har på mina resor i Sveriges förorter mött människor som känner sig trygga och fria. Men jag har också sett en verklighet som är brutal.

Mammor och pappor som förlorar sina barn till kriminella gäng. Flickor och kvinnor som inte får klä sig som de vill, inte får välja vem de ska gifta sig med och som förföljs och förtrycks varje dag. Barn som aldrig ser sina föräldrar gå till jobbet, som bor så trångt att det är svårt att göra läxorna och som inte kan få hjälp hemma för att mamma och pappa inte kan svenska. Människor som inte vill tas om hand, utan som vill bidra och själva bygga sin framtid. Men som inte släpps in på arbetsmarknaden.

Det här är ofrihetens Sverige. Och klyftorna växer för varje dag mellan dem som har frihet, försörjning och och alla chanser – och dem som saknar både hopp och möjligheter. Det är vår viktigaste uppgift att skapa ett Sverige som håller ihop, där varenda människa har friheten att förverkliga sina drömmar.

Det är det här jag brinner för. Att ge alla människor, oavsett varifrån man kommer och oavsett vart man är på väg, möjligheten att ta sig dit man vill. Det är det som är socialliberalism.

Engagerad och energisk

  • Drömjobb som liten: Jag ville bli astronaut. Om jag inte hade blivit politiker så tror jag att jag hade blivit lärare, antagligen i historia.
  • Sån är jag: Jag är engagerad och energisk, men också otålig. Jag är en rätt blödig person som gillar att dansa till schlager.
  • Lycka: Som förälder så är det såklart mina barn. Jag blir lycklig när jag hör dem skratta.
  • Motto: Livet är nu. Inte sen.
  • Största rädsla: Att mina adopterade barn skulle utsättas för fördomar på grund av sin bakgrund. De ska veta att deras pappa aldrig kommer  att medverka till att Sverigedemokraterna får makt i vårt land.
  • Talang jag skulle vilja ha: Det vore kul att kunna göra några Zlatan-dribblingar. Det skulle imponera mer på mina söner än det jag håller på med.

”Jag är en curlingpappa som inte är smartare än en femteklassare.”

Jan Björklund

Så blev jag politiskt aktiv

Jag har alltid varit samhällsintresserad. Jag gillade tidigt att driva på för att förändra det jag tyckte var dåligt. När jag gick på gymnasiet var jag ordförande i elevrådet, det blev ett sätt att göra något med mitt engagemang. Jag organiserade bland annat en skolstrejk, faktiskt för att rektorn ville skriva in skolk i betyget. Det var en av mina första politiska gärningar, tyvärr blev det som jag ville och rektorn ändrade sig. Som tonåring gick jag med i Folkpartiets ungdomsförbund. Min mammas bakgrund som krigsflykting har präglat mig mycket. Hon flydde från nazism och förtryck under andra världskriget. Hennes längtan till frihet blev startpunkten för mitt politiska engagemang.

No response

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på svensk politik och vad Liberalerna tycker? Fyll i din e-postadress här, så får du mitt nyhetsbrev ett par gånger i månaden.

eller Bli medlem direkt

Jan Björklunds nyhetsbrev

22 maj 2019

Jan Björklund: Rätten till abort är hotad

Europa riskerar att stå inför en konservativ backlash när det gäller kvinnors rättigheter. Det är sorgliga ställningstaganden som KD:s vice partiledare Lars Adaktusson gjort mot kvinnans rätt att själv bestämma över sin egen kropp. Adaktusson har röstat mot aborträtten 22 gånger under sina fyra år i Europaparlamentet, enligt DN idag. Inte ens Peter Lundgren (SD)…

15 januari 2019

Jan Björklund kommenterar partirådets beslut

”På partirådet beslutade Liberalerna att säga ja till en politisk överenskommelse mellan oss, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det finns tre skäl till det: för det första för att vi får igenom en omfattande liberal reformagenda. För det andra får Sverige en stabil parlamentarisk lösning som minimerar risk för regeringskris. De partier som ingått överenskommelsen kan…

22 mars 2018

Jan Björklund: ”Höj läraryrkets status”

I veckan gjorde jag en intervju som alla partiledare gör med tidningen Dagens Industri. Den skulle främst handla om svensk skattepolitik, men jag tog tillfället i akt och pratade om läraryrket och lärarlöner. Kl. 00.33 fick vi ett mail från en gymnasielärare i samhällskunskap och historia som skrev: ”överraskar mig själv med att skicka iväg ett…

19 januari 2018

Jan Björklund: ”Spiken i kistan för valfriheten”

Dagens besked från regeringen och Vänsterpartiet är ett dråpslag mot företagandet inom välfärden. Det innebär att föräldrar, äldre och personer med funktionsnedsättning fråntas friheten att välja skola, äldreomsorg och assistans. Det regeringen gör är att de sätter spiken i kistan för de valfrihetsreformer som är så viktiga för människors frihet. Vänsterpartiet har funnits i 100…

20 september 2017

Jan Björklund kommenterar regeringens budget

När finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens budget idag konstaterar hon att det går bra för Sverige. Och hon har rätt i det. Alliansens reformer under regeringsåren har gett en viktig grund att stå på. Vårt land skördar frukterna av den internationella högkonjunktur som nu sveper över västvärlden. Men det är en ensidig bild av verkligheten som regeringen ger.…