Se alla

Liberalerna: Rädda restaurangerna med omedelbart krisstöd

Torsdag 12 november 2020

Igår meddelade regeringen, som en åtgärd för att minska smittspridningen, att de förbjuder alkoholförsäljningen på barer och restauranger efter kl 22.00. Detta innebär att många företag som redan innan gårdagens beslut drabbats hårt av krisen, nu får ännu större utmaningar att övervintra krisen. Liberalerna har idag krävt ett omedelbart krisstöd till krogar och restauranger för att kompensera det näringsförbud regeringen beslutat.

– Regeringen har nu försatt en hel bransch med näringsförbud under delar av dygnet. Att fatta sådana beslut utan att ha en plan om hur de ska kunna kompensera branschen är inte ansvarsfullt. Smittspridningen har under de senaste veckorna ökat och vi välkomnar åtgärder för att förhindra spridningen. En sådan åtgärd kan vara rätt i sak, men restriktioner innefattande näringsförbud under delar av dagen måste också kombineras med stöd till branschen, säger Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.

– Liberalerna kräver nu omedelbart stöd till krog- och restaurangbranschen. Fler åtgärder måste till och därför utesluter vi inga lösningar. Två alternativ är direkta branschstöd eller nedsatta arbetsgivargifter. Stöden måste utformas i dialog med branschen och de drabbade företagen för att få till stånd så effektiva stöd som möjligt, fortsätter Sabuni. 

– Företagande är jobbskapare och grunden till landets välstånd. För att vi ska klara av att återstarta Sverige efter pandemin och fortsätta ha höga ambitioner för välfärden kan vi inte lämna företagen med hårda restriktioner och utan kompensation. Det är direkt ansvarslöst, avslutar Sabuni.

Läs mer här.