Starkare Europa
Starkare Sverige

  • Följ på: 

Vem är du?

Jag är Anna Maria, europé i ordets alla bemärkelser. Jag är född i Italien, men med Sverige som mitt älskade hemland sedan 25 år tillbaka. Jag arbetade flera år i Bosnien-Herzegovina under kriget och arbetade för FN i Sarajevo under stadens belägring. Där upplevde jag krig på nära håll – och förstod på djupet varför fred är det absolut viktigaste som finns.

Jag vill gärna beskriva mig själv som en brobyggare mellan norra och södra Europa och som en orädd liberal. Mina åsikter har varit densamma i alla år, jag har alltid haft liberalismen som min fundamentala grund. Jag är svartlistad av Putin sedan många år och det är jag stolt över. Det är ett tecken på att jag gjort saker som betyder något.

Jag blev invald i Europaparlamentet av svenska folket både 2009 och 2014 och har därmed 10 års erfarenhet som parlamentariker. Jag har utsetts till en av de 40 viktigaste Europaparlamentarikerna. 

Jag är svartlistad av Putin sedan många år och det är jag stolt över. Det är ett tecken på att jag gjort saker som betyder något.

Varför ska man rösta på dig?

Jag vet hur man pratar med människor från olika kulturer och verkligheter. Hur man skapar förståelse för något den andre inte känner till. Hur olika det går till att fatta beslut i olika länder. Jag har även en gedigen och personlig erfarenhet av hur man kommunicerar i olika delar av Europa. Jag vet hur vi når fram!

Sverige kan bli mycket bättre på att prata europeiska i EU. Få andra att förstå oss. Men vi kan också behöva lyssna på andra länders tankar. 

Vilka frågor vill du driva i Bryssel?

Trygghet och fred

Europa ska vara demokratins och de mänskliga rättigheternas borg i världen. Men det gillas inte av alla. För att kunna skydda snällheten måste man vara stark. På alla sätt. I EU hjälper vi varandra. Ensam är svag!

Småföretag är av stor vikt

Jag har drivit hotell i pandemi och jordbruk i torka. Jag vet hur det är att behöva välja bland vilka fakturor som som ska betalas. Det är inte många parlamentariker som förstår vad konsekvenserna av olika beslut betyder för den enskilde bonden eller hantverkaren. Jag vet – och jag håller inte tyst!

Alla lever av mat

Vi kan få bättre mat och bättre villkor för både miljö och bönder.1/3 av all mat kastas idag! Det är hemskt! Jag startade kampanjen ”Basta till matsvinnet” som blivit en stor del av EU’s matstrategi.

Basta till matsvinnet

Vi behöver inte ta allt bokstavligt

EU’s direktiv är skapade för att tolkas ”teologiskt” och anpassas efter varje lands verklighet. I Sverige tror vi ofta att allt måste vara bokstavligt. Det skapar en skepsis mot EU – helt i onödan. Jag vill skapa närhet och förståelse mellan svenska myndigheter och resten av Europa.

Det gemensamma Europa är för mig det finaste som finns. Människor och länder som är så olika men som tillsammans blir en fantastisk enhet, som tillsammans har en fantastisk kunskap och enorma resurser. De liberala idéerna om frihet och öppenhet måste också försvaras extra mycket nu och alla måste hjälpas åt att göra EU så bra som det kan bli. Både höger och vänster börjar angripa frihet och öppenhet och det skrämmer mig. 

Senaste nytt från Anna Maria