Se alla

Liberalerna kallar Kriminalvården till justitieutskottet

Tisdag 22 september 2020

Kriminalvården meddelande idag att myndigheten går upp i stabsläge för att hantera det ökade trycket samt den fulla beläggningen på anstalter och häkten.

Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiske talesperson, kallar idag Kriminalvården till justitieutskottet.

Liberalerna har i de senaste budgetförhandlingarna krävt och säkerställt ökade resurser för att Kriminalvården ska kunna utöka antalet platser. Den fulla beläggningen innebär allvarliga risker för såväl säkerhetssituationen som att kötiden för att verkställa fängelsedomar blir allt längre.

Nya anstalter måste byggas och tillfälliga lösningar måste fram. För att fler poliser och straffskärpningar ska få effekt måste det finnas kapacitet att ta emot de som döms för brott. Det är en viktig del i rättskedjan och för att återupprätta rättsstaten. Därför är det viktigt att justitieutskottet diskuterar vilka konkreta åtgärder som kan vidtas med Kriminalvården.

Cementblandarna är nu igång då många nya platser har öppnats. Men framåt måste verksamheten växa med ytterligare 2 000 nya platser. Vi måste överväga akuta insatser som att hyra platser utomlands eller tillfälliga enheter som gamla förläggningar, säger Johan Pehrson.