Se alla

Tina Acketoft

Riksdagsledamot

Kontaktuppgifter

Övriga uppdrag

Riksdagsledamot för Skåne läns västra

Ledamot i konstitutionsutskottet

Vem är du? Berätta lite om din bakgrund?

Fyller 55 år i år, bor nära kusten i nordvästra Skåne tillsammans med min man och våra två katter, (tre utflugna söner återvänder med ojämna mellanrum), på en avstyckad skånegård som håller mig hyfsat i trim eftersom jag som så många andra blivit något av en grönavågare 2.0. Född i finska Österbotten tillhörande minoriteten svensktalande finländare, men flyttade till Sverige som treåring som en direkt följd av det svenska behovet av utländsk arbetskraft (min mamma stod för arbetandet då, inte jag, ska kanske tilläggas). Studerat och jobbat utomlands, företrädesvis Storbritannien på den tiden Storbritannien var med i EU och Sverige inte var det, något som gjorde mig till varm EU-vän, vilket väl är lite snopet med brexit och de ombytta rollerna de båda länderna nu har. Till yrket är jag marknadsekonom med inriktning på reklam och PR och det är som projektledare inom internationell marknadsföring och reklam som jag arbetade tills att jag plötsligt blev invald i riksdagen i valet 2002.

Varför engagerade du dig politiskt?

Jag har alltid haft ett stort intresse för samhällsfrågor men det var först när jag var föräldraledig med min första son 1996 som jag hade tid att fundera på vad jag kunde göra för att bidra i samhällsarbetet. Jag tror att det var kombinationen nyfödd son och minnet av min ilska när jag som sjuåring fick höra att jag måste passa in nu när jag skulle börja skolan, och hur jag sedan funderade på varför de ledsna barnen på insamlingsbössan som stod på klassrummets orgel inte hade mat och leksaker, var det som i grunden gjorde att jag visste att av det var i Liberalerna jag hörde hemma. Orättvisor och möjligheten för alla att få vara som de är och kunna utvecklas till det de vill har alltid drivit mig, både privat och professionellt. De frågorna är fortfarande aktuella och går att applicera på mycket.

Hur ska vi göra för att Sverige ska bli möjligheternas land?

Som Liberal är mitt spontana svar så klart att vi måste ha ett utbildningssystem som är rustat för dagens utmaningar. Varenda unge måste få möjlighet till en bra skolgång som ger dem kunskap och bildning, en röst och ett sammanhang. Utan det är vi dåligt rustade att ta oss an alla de utmaningar och det vuxenliv vi ställs inför. Sedan måste vi ha ett företagarklimat som gör att innovation och företagande uppmuntras och kan löna sig. Lite mer av känslan att allt är möjligt utan att för den delen blunda för svårigheter och hot.

Vilken är den största politiska utmaningen som Sverige står inför kopplat till ditt område?

Mina ansvarsområden för Liberalerna i riksdagen är EU-nämnden och Konstitutionsutskottet, områden som knappast saknar utmaningar, och en av de gemensamma är hur skapar vi ett klimat som skapar tillit och öppenhet mellan människor i Sverige och i EU. Hur bygger vi en stark demokrati och rättsstat som bygger på mänskliga rättigheter och allas lika värde? Att Trump nu är ersatt som president i USA är ju en välsignelse, men problemen med fake news, polarisering och hotet mot vår öppna demokrati kvarstår och här finns mycket att göra och det behöver göras helst igår. Vill någon se mig riktigt förbannad så kan man säga något på temat att vår journalistkår eller forskarsamhället är köpta/enögda/lurade och att ”etablissemanget” och riksdag och regering inte tillhör ”folket”.

Vad lyssnar du på när du åker bil?

Jag pendlar mellan P1 och P4 Radio Malmöhus för att hålla mig informerad om vad som händer i stort och smått. Men jag älskar musik så det blir ofta också någon spellista med allt från kvinnliga jazzartister, klassisk grandios opera till 80-90-00-och vidare-tals pop och rock. Snöar ofta in i sångerskor som Shade, Kate Bush, Lana Del Ray och nu mera också Billie Eilish. (Men med det sagt så har jag också en helt politiskt icke-korrekt sönderspelad CD av ZZ-Top i familjens pick-up 😉)

Sociala Medier

  • Följ på: 

Rimligt.

🇸🇪 @JoarForssell @IsaLann1 @david_josefsson @hampushagman @nielspaarup @KerstinLundgren @FredrikMalm @HHeldina @TinaAcketoft @GulanAvci @annsofiealm write to @AnderssonMagda, Ministers and Members of the Swedish Royal Family.

Tack @CarolinrSeger för din otroliga insats för sporten, kvinnor och Sverige. En sann kämpe som förtjänar alla hyllningar och allt gott.

Instämmer och låter även min yxa fara i sjön om folk inte reagerar och tar en tydlig ställning emot all form av samarbete, passivt eller aktivt med SD. Det går inte ens att samarbeta om cykelställsfrågor med ett rasistiskt parti utan att det genom naturlagar rinner över på annat.

Jag kastar yxan i sjön om folk inte reagerar mot detta. Grisen är helt osminkad. Det räcker att slänga ett getöga på Jimmie för att se hur ränderna sitter i. Ingen kan rösta på SD och sedan uppleva att en köpt grisen i säcken. Deras agenda är klar som korvspad.

This might just be the turning point, as the tipping point has been passed. If so, it may be a blessing after all, to us all. #USA #democracy #BidenHarris

Migrationsverket. Försäkringskassan. Polisen. MSB. Undrar om inte punkbandet varit det enda som fortfarande var intakt när Dan Eliasson lämnade. Och det kan nog också räknas som ett misslyckande. #daneliasson #svpol

Våra politiker

Här hittar du information om Liberalernas politiker