Se alla

Christer Nylander

2:e vice partiordförande, Ordförande i Kulturutskottet, Riksdagsledamot

Kontaktuppgifter

Övriga uppdrag

Kulturpolitisk talesperson

Riksdagsledamot för Skåne läns norra och östra

Ordförande i kulturutskottet

Partistyrelseledamot

Vem är du? Berätta lite om dig själv. 

Jag är riksdagsledamot från Kristianstad. Sedan valet 2018 är jag ordförande i riksdagens kulturutskott. Det passar mig väldigt bra eftersom utskottet har ansvar för civilsamhälle, idrott och kultur och jag är en föreningsmänniska som springer maraton (12 avklarade) och älskar böcker (har skrivit två romaner). 

Varför engagerade du dig politiskt?

Jag har alltid försökt förstå hur saker och ting hänger ihop och alltid varit intresserad av ideologier och samhällsdebatten. Under gymnasietiden läste jag extremt många böcker, både skönlitteratur och konstiga debattböcker (ofta från 1800-talets mitt) och där någonstans insåg jag väl så småningom att jag är liberal. Sen var ju partivalet enkelt

Hur ska vi göra för att Sverige ska bli möjligheternas land?

Skolan är helt avgörande. När man ser till så att fler lär sig mer, när man ser att skolan bryter socialt arv så att barn inte ärver sina föräldrars villkor, då skapas grogrund för framtidstro. Därför är det så viktigt att se till så att varje elev möts av höga ambitioner och riktigt skickliga lärare, oavsett var man bor eller vilka föräldrar man har.

Vilken är den största politiska utmaningen Sverige står inför kulturpolitiskt? 

Vi kommer att leva med sviterna av Corona under lång tid. Pandemin kom i en tid då många redan hade det tufft och det nya digitala landskapet ritade om kartan. Men långsiktigt tror jag den stora utmaningen ligger i en tidsanda där allt ska gå fort, där yta är viktigare än djup och där vi inte tar oss tid åt att tänka efter.

Kulturen har en fantastisk förmåga att få oss att se det vi tidigare inte sett och ibland också förstå något nytt. Men då måste vi ta oss tid och vara öppna att ta del också av sånt som utmanar våra tankar och värderingar.

Jag är optimist och tror att vi kommer att få se en ökad efterfrågan på djup, öppenhet, nyfikenhet och förståelse, men jag är också pessimist på det sättet att jag ser stor risk för att klyftorna kommer att öka, till exempel mellan de nyfikna och de som inte är nyfikna.

Vilka är dina 5 mest spelade låtar på spotify? (alternativt vilka är dina tre mest lyssnade låtar i år?)

Jag har väldigt bred musiksmak, men det finns en del jag alltid kommer tillbaka till. Så överst på min lista över mest spelade finns alltifrån God is a DJ (Faithless) och Unfinished sympathy (Massive attack), via Blue Monday (New order) och Only When I lose myself (Depeche Mode) till cellisten Jacqueline du Prés tolkning av Edward Elgar och det mesta av Chopin.

I soundtracket om mitt liv är Smalltown Boy med Bronski Beat och väldigt många låtar av Prince och The Cure också vara med.

Sociala Medier

  • Följ på: 

Intervjuat Christer Nylander om kulturpolitik, SD och kritiken mot regeringen från Myndigheten för kulturanalys. https://t.co/TtzDG3LHFW

Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott, efterlyser en djupare debatt om kulturens frihet: ”Konstnärer måste få lov att gå före och provocera” https://www.sydsvenskan.se/2021-07-08/christer-nylander-konst-maste-fa-provocera

I över 100 år har folkbildningen & #studieförbund varit en självklar demokratisk arena, en plats för fri & frivillig bildning. För vem, & av vilka, ska vi driva #folkbildning egentligen? Med @CNylander @AzadehRojhan Oskarsson, Jutterström & @ulrikaheiec https://t.co/Y72iRMwSG3

Fantastisk kul digital bokrelease igår av boken "Corona och kyrkorna"! Härligt att få möta @SofiaCamnerin i rollen som SKR-ordförande och att få tala om vikten av en politik för små gemenskaper med Liberalernas kloka @CNylander om vikten av en politik för gemenskaper.

Intressant och viktig läsning.

Ny rapport: Den kulturpolitiska styrningen påverkar den konstnärliga friheten https://www.mynewsdesk.com/se/kulturanalys/pressreleases/ny-rapport-den-kulturpolitiska-styrningen-paaverkar-den-konstnaerliga-friheten-3106503

DEBATT. "Min förhoppning är att vi som människor kommer att fortsätta prioritera kultur, bildning och fördjupning mer än vad vi gjorde före pandemin." Det skriver @CNylander, @liberalerna.
https://t.co/dlzcvRRRXl

DEBATT. "Rätt utförd kan vi få en riktigt intressant nystart som kreativt land, men om vi politiker inte orkar ta ansvar nu blir konsekvenserna långsiktiga och svåra." Det skriver @CNylander, @liberalerna.
https://t.co/dlzcvRRRXl

Kontaktuppgifter

... Hemsida

Våra politiker

Här hittar du information om Liberalernas politiker