[email protected]

Presstjänst
070-854 90 20

Pressbilder

 

Om Christer

Vem är du? Berätta lite om dig själv. 

Jag är riksdagsledamot från Kristianstad. Sedan valet 2018 är jag ordförande i riksdagens kulturutskottet. Det passar mig väldigt bra eftersom utskottet har ansvar för civilsamhälle, idrott och kultur och jag är en föreningsmänniska som springer maraton (12 avklarade) och älskar böcker (har skrivit två romaner). 

Varför engagerade du dig politiskt?

Jag har alltid försökt förstå hur saker och ting hänger ihop och alltid varit intresserad av ideologier och samhällsdebatten. Under gymnasietiden läste jag extremt många böcker, både skönlitteratur och konstiga debattböcker (ofta från 1800-talets mitt) och där någonstans insåg jag väl så småningom att jag är liberal. Sen var ju partivalet enkelt.

Hur ska vi göra för att Sverige ska bli möjligheternas land?

Skolan är helt avgörande. När man ser till så att fler lär sig mer, när man ser att skolan bryter socialt arv så att barn inte ärver sina föräldrars villkor, då skapas grogrund för framtidstro. Därför är det så viktigt att se till så att varje elev möts av höga ambitioner och riktigt skickliga lärare, oavsett var man bor eller vilka föräldrar man har.

Vilken är den största politiska utmaningen Sverige står inför kulturpolitiskt? 

Vi kommer att leva med sviterna av Corona under lång tid. Pandemin kom i en tid då många redan hade det tufft och det nya digitala landskapet ritade om kartan. Men långsiktigt tror jag den stora utmaningen ligger i en tidsanda där allt ska gå fort, där yta är viktigare än djup och där vi inte tar oss tid åt att tänka efter.

Kulturen har en fantastisk förmåga att få oss att se det vi tidigare inte sett och ibland också förstå något nytt. Men då måste vi ta oss tid och vara öppna att ta del också av sånt som utmanar våra tankar och värderingar.

Jag är optimist och tror att vi kommer att få se en ökad efterfrågan på djup, öppenhet, nyfikenhet och förståelse, men jag är också pessimist på det sättet att jag ser stor risk för att klyftorna kommer att öka, till exempel mellan de nyfikna och de som inte är nyfikna.

Vilka är dina 5 mest spelade låtar på spotify? (alternativt vilka är dina tre mest lyssnade låtar i år?)

Jag har väldigt bred musiksmak, men det finns en del jag alltid kommer tillbaka till. Så överst på min lista över mest spelade finns alltifrån God is a DJ (Faithless) och Unfinished sympathy (Massive attack), via Blue Monday (New order) och Only When I lose myself (Depeche Mode) till cellisten Jacqueline du Prés tolkning av Edward Elgar och det mesta av Chopin.

I soundtracket om mitt liv är Smalltown Boy med Bronski Beat och väldigt många låtar av Prince och The Cure också vara med.

Följ Christer:

Hemsida

Twitter